Sena svetainė
Paraiškos finansavimui

Įgyvendinamas gaisrų prevencijos planas (programa)

Rokiškio rajono savivaldybės administracija rūpinasi gaisrų prevencija ir siekia gerinti pastatų, skirtų gyventi įvairių socialinių grupių asmenims, švietimo įstaigų ir daugiabučių gyvenamųjų namų priešgaisrinę būklę. Vienas iš svarbiausių keliamų uždavinių – garantuoti ankstyvą gaisro aptikimą. Tai pasiekiama, socialiniuose ir kituose būstuose įrengiant autonominius dūmų signalizatorius ir juos prižiūrint.

Vykdant bendrą Rokiškio rajono savivaldybės ir valstybinių institucijų Rokiškio rajono savivaldybės gaisrų prevencijos priemonių planą (programą) 2022-2024 m., seniūnijų ir Rokiškio rajono socialinių paslaugų centro buvo sudaryti ir Rokiškio priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai pateikti vienišų, senyvo amžiaus, neįgalių asmenų ir auginančių nepilnamečius vaikus asmenų, turinčių specialiųjų poreikių ir gyvenančių riziką keliančiuose individualiuose gyvenamuosiuose būstuose, sąrašai.

Aplankyta apie 300 namų ūkių. Rokiškio rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba kartu (toliau – Rokiškio SPT) su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Rokiškio priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba (toliau – Rokiškio PGT) įvertino priešgaisrinės saugos būklę, pateikė rekomendacijas seniūnijoms. Pagal sąrašus gyventojų gyvenamuosiuose būstuose, Rokiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai vertina būstų priešgaisrinę būklę, reikalui esant, įrengia autonominius dūmų jutiklius, konsultuoja dūmtraukių, šildymo įrenginių eksploatavimo klausimais. Rokiškio rajono savivaldybės administracija vykdydama planą 2022 m. nupirko 206 vienetus autonominių dūmų jutiklių ir 100 elementų esamiems dūmų jutikliams. Nupirktos prevencinės priemonės išdalintos seniūnijoms, kurios įpareigotos įrengti autonominius dūmų jutiklius riziką keliančiuose individualiuose gyvenamuosiuose būstuose.

Pastebėta, kad daugelio namuose vis dar neįrengti dūmų jutikliai – prietaisai, aptinkantys dūmus, ir gaisrų prevencijos aspektu galintys tapti išties vertinga priemone, nes įspėja apie padidėjusį dūmų ar nematomų degimo produktų kiekį ore. Dūmų jutikliai gali aptikti ne vien degimą, bet ir rusenimą. Patalpoje atsiradus net nedideliam dūmų kiekiui, jie ima skleisti garso signalą, kuris pažadina miegančiuosius ir perspėja apie kilusį gaisrą.

Gyvenamųjų patalpų savininkai ir nuomininkai privalo:

  • naudotis tik techniškai tvarkingais elektriniais buities, šildymo prietaisais, elektros instaliacija, tinkamai juos eksploatuoti;
  • atsargiai elgtis su ugnimi, buitiniais dujų prietaisais, buitinės chemijos priemonėmis, laku, dažais ir kitomis medžiagomis;
  • nepalikti be priežiūros gaminamo maisto ant viryklių ar krosnelių;
  • gyvenamosiose patalpose įrengti autonominius dūmų signalizatorius, išskyrus atvejus, kai gyvenamosiose patalpose įrengta stacionari gaisro aptikimo ir signalizavimo sistema. Patalpose įrengti autonominiai dūmų signalizatoriai turi būti techniškai tvarkingi ir veikiantys.

Gyventojams draudžiama:

  • šildyti patalpas nestandartiniais (savo gamybos) elektros prietaisais;
  • naudoti netvarkingus kištukinius lizdus, kištukus, paskirstymo dėžutes, jungiklius ir kitus elektros aparatus;
  • į kištukinius lizdus jungti elektros prietaisus, kurie viršija leistiną galią;
  • palikti be priežiūros įjungtus lygintuvus, virykles, virdulius, šildymo prietaisus;
  • kabinti elektros šviestuvus ir kitus daiktus ant elektros laidų ir kabelių;
  • naudoti laidus ir kabelius su pažeista arba eksploatavimo metu dielektrinių savybių netekusia izoliacine medžiaga, tiesiogiai prikalti laidus ir kabelius.